Trivsel och gemensamma ytor
Ett omfattande arbete är nedlagt på att ge området en enhetlig och trevlig karaktär. Alla boende kan hjälpas åt för att bevara trivseln och exteriören.
Tänk på dina grannar
Viss hänsyn behövs i ett bostadsområde där många ska leva och samsas. Dämpa därför ljudet från exempelvis TV och radio framförallt tidigt på morgonen (före 8.00 på vardagar och 9.00 på helgen) och sent på kvällen (efter 22.00 på vardagar och 23.00 på helgen). Tänk också på grannarna om du har gäster hemma eller spelar instrument. Tänk också på att ev ljusdekorationer på din balkong, eller uteplats, inte stör dina grannar.
Rökning
Man får inte röka i trappor, trapphus, på takterrassen eller övriga gemensamhetsutrymmen. Man bör heller inte röka utanför våra entréer eller på gårdens uteplatser. Rökning på egen balkong, terrass eller uteplats undanbedes med hänsyn till grannarna.
Grillning
På grund av brandrisk och matos är endast elgrillar tillåtna på balkonger och uteplatser.
Storstockholms Brandförsvar: “Gällande grillning på balkong är det fastighetsägaren som bestämmer vilka regler som råder. Vår rekommendation är att du inte grillar på balkongen eftersom det innebär en del risker. Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en annan balkong innebär flera faror. Förutom att du kan orsaka en brand kan du också drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort. Om du absolut måste grilla på balkongen bör du använda en elektrisk grill.” Det är därmed inte tillåtet att grilla med kol eller gasolgrill.
Djur
För vår gemensamma trevnad ska hundar och katter vara kopplade. De får gärna vistas på gården, men de får absolut inte rastas på gården. Händer det en “olycka”, plocka upp efter era djur. Vi ber även alla djurägare att plocka upp efter sina djur runt om byggnaden.
Tänk på att inte lägga ut mat till fåglar på balkongen eller fönsterblecket. Fåglarna är vackra att se på, men tyvärr skräpar de ner en hel del. De tappar även mat, som sedan lockar råttor och möss till huset.
Trapphus
Parkera inte barnvagnar eller cyklar i trapphusen eftersom det försvårar utrymning och förhindrar framkomlighet för t.ex. ambulans och brandförsvar. Du får inte heller förvara skor eller andra föremål utanför dörren - trapphusen måste vara fria i säkerhetssyfte.
Levande balkong och uteplats
För att göra balkongen eller uteplatsen lite extra trevlig är det många som vill sätta upp ett balkongskydd eller en markis. Tänk på att markiserna endast kan fästas där det är förberett för detta. Det krävs beslut från styrelsen innan de sätts upp, läs mer i skötselinformationen som du hittar här.
För att glasa in en balkong/uteplats krävs styrelsens godkännande samt bygglov. En arbetsgrupp kommer under första kvartalet 2024 starta arbetet med att förbereda frågan.
Vill du sätta upp blomlådor gör du det på insidan av balkongen. Vädra kläder eller att hänga tvätt kan man göra på balkongen, men inte piska eller skaka mattor då dammet kan flyga in i någon annans lägenhet
För att minska risken för fuktangrepp på fasaden är det viktigt att snöröja på balkongen/terrassen närmast fasaden. Detta gäller speciellt för dig som har balkong eller terrass utan tak. Enligt föreningens stadgar skall bostadsrättshavaren på egen bekostnad hålla lägenheten jämte tillhörande utrymmen i gott skick. Detta gäller även marken, balkongen, takterrassen och innergården.
Takterrassen
Vår gemensamma takterrass är bokningsbar. Du kan göra en bokning per lägenhet. Vill du boka igen så får du vänta tills det första tillfället har passerat. OBS Ingen grillning tillåts på takterrassen. När du är på takterrassen gäller naturligtvis våra vanliga trivselregler, inkl störningsfria timmar. Detta är extra viktigt då flera av föreningens medlemmar har sina lägenheter nära takterrassen. Spela därför inte hög musik och dämpa andra höga ljud när du vistas där. Undvik dessutom att hoppa och springa, eftersom detta tyvärr hörs väl i lägenheterna under. När du, och dina gäster, lämnar terrassen ska den naturligtvis vara städad. Är det inte städat, så måste vi ta in extern hjälp och hela kostnaden kommer att debiteras den som slarvade.
Bostadsrättsföreningens markansvar
Vår bostadsrättsförening ansvarar för innergården och den sk förgårdsmarken (marken närmast byggnadens fasad) som föreningen äger vid Lottens gata och mot Tvätt Malins park.
Snöröjning och sandning
Föreningen ansvarar för att gemensamma gångytor inom fastighetsgränsen snöröjs i sin helhet. Detta är viktigt för att få jämna tjällyftningar och för att undvika skador på beläggningar. Snön får inte läggas upp på planteringsytor och saltning bör undvikas då det skadar betong och växter. På våren bör sandupptagning genom maskinborstning och manuell sopning av asfalt och plattytor utföras. Snöröjning och sandning ingår i bostadsrättsföreningens ansvar för de allmänna gångytorna på gården.
Planteringsytor, träd och växter
För det allmänna intrycket av området, är det viktigt att planteringsytorna alltid ser välvårdade ut. Föreningen ansvarar för gödsling och ogräsbekämpning, samt att vissna växtdelar tas bort och att döda och sjuka träd och buskar byts ut. Även ytor täckta av grus måste hållas efter regelbundet så att gruset inte sprids till angränsande ytor.
Utvändiga vatten- och avloppsanläggningar
Dagvattenledningar och brunnar kontrolleras av föreningen. Vatten- och spillvattenledningar kräver normalt ingen skötsel, men en årlig kontroll av brunnslock är lämpligt.
Föreningsstämma och styrelse
Bostadsrättsföreningens högsta beslutande organ är föreningsstämman. Den ordinarie föreningsstämman kallas också årsstämman. Normalt hålls stämman en gång per år, men extrastämma kan anordnas om särskilt behov uppstår. Protokoll ska föras över de beslut som fattas på föreningsstämman.
Bostadsrättsföreningens styrelse väljs vid årsstämman och har till uppgift att se till att stämmobeslut verkställs och att bostadsrättsföreningen i övrigt följer stadgarna samt relevant lagstiftning.
Sophantering och källsortering
Att vi gemensamt sköter och tar ansvar för ordningen i våra miljörum är en väsentlig del av trivseln. Ta därför del av informationen om hur detta ska skötas Sophantering och Källsortering.